TOURGESCHIEDENIS.NL

Geschiedenis tour de france vanaf 1903

vrijdag 04 april 2008 23:51

1904: Ongeregeldheden

Beoordeel dit item
(7 stemmen)
1904: Ongeregeldheden Wikimedia Commons

Door de lange ritten in de eerste jaren van de Tour werd vaak tot diep in de nacht doorgereden. Omwonenden waren hier niet van gediend en dit leverde in 1904 dan ook de nodige opstootjes op....

Toen Ferdinand Payan uit Nîmes in de tweede rit van de tour in 1904 werd uitgesloten, omdat hij zich herhaaldelijk liet voorttrekken door een motor richtten zijn boze supporters uit Nîmes een complete barricade op toen de Tour in Nimes aankwam. Een flinke vechtpartij was het gevolg en de politie moest er aan te pas komen.

Gedurende de gehele race werden in totaal 9 rijders gediskwalificeerd doordat ze tijdens de tour ergens de train of de auto hadden genomen. Na de tour, pas in december 1904, werden de eerste 4 rijders ook nog gediskwalificeerd (De winnaar van 1903 Maurice Garin, Lucien Pothier, César Garin, and Hippolyte Aucouturier) omdat gebleken was dat ze tijdens de loodzware ronde op diverse plaatsen de trein genomen hadden. Daardoor werd Henri Cornet uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen.

Henri Desgrange, de toenmalige Tourbaas was het liefst meteen gestopt met de Tour en dacht toen dat de Tour van 1904 de laatste zou worden. Gelukkig zette hij door en ging de Ronde van Frankrijk nog een lange geschiedenis tegemoet.

Aanvullende informatie

  • Jaartal: 1904
Gelezen: 11405 keer