TOURGESCHIEDENIS.NL

Geschiedenis tour de france vanaf 1903

vrijdag 11 april 2008 22:17

1950: Zaaf rijdt peleton tegemoet

Beoordeel dit item
(13 stemmen)

De Algerijn Abdel-Kader Zaaf haalde in 1950 in de dertiende etappe, van Perpignan naar Nimes een mooi kunststukje uit. Het was 40 graden  die dag en dat was voor Abdelkader Zaaf ideaal voor een lange ontsnapping.....

Samen met zijn landgenoot Marcel Molines demareerde Zaaf al na 15 kilometer uit het peleton. Door de grote hitte en de riante namen Zaaf en Molines samen regelmatig de tijd om langs de kant wat te drinken. Regelmatig namen ze van het aanwezige publiek een drinkbus aan. De voorsprong op 30 kilometer van de meet bedroeg al 20 minuten tot het moment dat Zaaf begon te zigzaggen en onder een boom in slaap viel. Molines reed door en won de etappe met 4 minuten voorsprong. Van Molines heeft niemand ooit meer wat gehoord, want van de gebeurtenissen rondom Zaaf bestaan inmiddels meerdere lezingen:

 

  • Zaaf zou langs de weg gestopt zijn om wijn aan te nemen en zijn dorst te lessen. Het bleef niet bij één fles en uiteindelijk reed hij zigzaggend over de weg.
  • Toen Zaaf wakker werd gemaakt vervolgde hij zijn weg in de verkeerde richting en reed zo het peleton weer tegemoet. 
  • Het verhaal gaat dat hij de volgende dag al uit uit het ziekenhuis ontslagen werd en zich weer aansloot bij het peloton. Uiteindelijk werd hij natuurlijk gediskwalificeerd.
  • In een andere versie van het verhaal wordt verteld dat Zaaf van een Belgische renner een doosje peppillen had aangenomen en dat hij de gehele inhoud van het doosje in één keer genuttigd had.
  • abdelkader zaaf2In wéér een andere versie is er sprake van een combinatie van pepillen met drank.

Het verhaal begon steeds sterkere vormen aan te nemen totdat Zaaf in 1982 plotseling in Parijs geopereerd moest worden aan zijn ogen. In zijn eigen versie van het verhaal zou een toeschouwer hem een drinkfles hebben aangereikt met iets wat wel pure alcohol leek. Door de dorst dronk hij deze ineens leeg en daardoor raakt hij bedwelmd. Zaaf werd in elk geval werdeldberoemd en werd na de Tour voor vele criteriums gevraagd. 

In 1951 wist Zaaf de Ronde wel uit te rijden. Met een 66e plaats werd hij laatste, maar wederom niet zonder fratsen. Want in de derde teappe van Gent naar Le Tréport had hij wederom een ruime voorsprong. Had wat premiesprints meegepakt, maar kwam toen langs de kant wat oude bekenden tegen en dook een kroegje in. Uiteindelijk reed hij met een achterblijver (Wim Dielissen uit Beek en Donk die die dag door pech achtervolgd werd)  terug naar de finish op 21 minuten van de winnaar Bim Diederich.  

Bekijk hier het filmpje met de fratsen van Zaaf in de etappe Perpignan - Nimes in 1950

Aanvullende informatie

  • Jaartal: 1950
Gelezen: 12247 keer